Posts

Choral Speaking (Inter-SBP) at Sekolah Menengah Sains Kuala Selangor (KUSESS)

Image
I'm Sorry because this post is a bit long . hope you guys will not get bored. ☺️     
      I was doing my homework at my dorm when Iffah came and asked me to join a choral speaking competition. Actually, I was late for a day to join them so I was worried about the acceptance of the other member. But, with Iffah’s support, I tend to join and push aside all my negative thinking. They are all my batch mates so why not? My first practice was 13 April, at night. I felt lost because I needed to catch up the intonation which, I don’t even know how heheh.
      The very last day of practice was a really unforgettable day. We were given a very great and sad test. First, Madam said that the rules have been changed which only 25 people each team. At first, the rules said that each group must have 30 people. And all of us had a conflict about who is going to let go of the performance.
      Second, the boys from my batchmates did not support us. Plus, they keep saying that we were not going…

UM ChemRun

Image
17 Mac, Lydia dengan bapak pergi UM ChemRun. Ada 7 km (baju oren) dengan 3 km (baju biru). Pukul 6:30 kitorang da sampai. Ada photo booth.
It starts with warming up. Uishh warm up je dh penat dh hahah. First, dia lepaskan yang 7 km dulu. Lepastu baru 3 km. Track dia serius mencabar sebab banyak naik bukit and bukit dia kira tinggi jugak ah. Fuh, pancit. Habis je dapat medal as 'finisher' huehue. Ok la tu kn ^o^ Dapat air minuman, epal + ada air milo. After tu ada zumba cool down tapi kena tunggu yang 7 km lagi so, lama la. Bapak ajak balik. Lydia pon dah penat so balik je la.





Ok kat sini nak bagi pesanan mesra sket heheh.
Kita jangan takut untuk cuba explore bende baru. Tak kesah la apa result yang kita dapat, menang ke kalah ke yang penting kita effort and semangat kita untuk buat yang terbaik.
Itu sahaja untuk kalini . Terima kasih kerana setia membaca blog saya 😊.

Immersion Indonesia

Image
Haritu sekolah SMP 1 Kudus, Indonesia buat immersion ke Integomb. 10 orang pelajar. Diorang form 2 so AJK yang handle program ni ialah pengawas, ketua batch, p. ketua batch, ketua kelas and p. ketua kelas semua form 2. Nasib baik program ni after exam so, kalau x masuk kelas pon tak pe la heheh. Lydia bkn AJK pon huhuh.
2 orang daripada diorang masuk kelas Lydia (2 IS). Dua-dua perempuan, Kartika dan Mon. Disebabkan mereka berdua nak duduk bersama-sama + sebelah pkk, Lydia pun kena pindah tempat huhuh. Tak pe la, kita dahulukan tetamu, tetamu kan bawa rezeki (betul la, disebabkan immersion ni, dewan makan sediakan makanan + air yang sedap huehue). Hari Jumaat ada PIBG, so ada cikgu yang tak masuk kelas. Masa ni la kitorang berkenalan dengan diorang berdua. Fuh, dah macam keling da budak kelas Lydia sebab nak cakap indon. Orang indon tu cakap ok je tak macam keling pun hahah .



Last kitorang dengan diorang hari Khamis. Form 1 and Form je (kutt) yang terlibat dengan majlis ni. Selepas pe…

Pertandingan Tarian

10 Mac
Lydia pergi pertandingan tarian kat Sekolah Sultan Alam Shah (SSAS). Ada 12 orang peserta campur form 4 dengan form 2. 12 orang penari, 4 orang helper dan 2 orang cikgu so total semua 18 orang. Pergi sana naik coaster which ada 17 seat je dan kecik dan sempit dan panas. Best jugak naik coaster tu sebab rasa macam naik van sekolah waktu sekolah rendah huhuh #moveon . Dalam perjalanan tu hampir semua orang tidur. Lydia nak tidur tapi x boleh, ntah la tak selesa kut. Sampai2 je tak sempat tukar baju lagi sebab kena buat spacing atas pentas dulu. Serabut la jugak heheh. Baju srs lawa + complicated nk pakai 😭. Berkat usaha cikgu dan helper2 berjaya, busana kami lawa walau kami terseksa hahah. Performance ok la.
Ok, sekarang nak cakap pasal best dancer huehue. Kak Ika, Kak Ira dan Zarith. Congrats!!!
As the result, kami menang anugerah perak (same like last year).
10 Mac tu jugak SSAS ada karnival terbuka. So, after ambik hadiah dan tukar baju, kami berkarnival sekejap hohoh. Ok yan…

Makan Malam Amal

Tak ada bende sangat pun just sambungan dari event Hari Asrama Terbuka. Malam tu ada makan malam amal. Makan malam ni untuk alumni, and bertujuan kumpul dana untuk beli van baru (sekarang ni penggunaan bas dan coaster sangat diperlukan). Sorang batchmate Lydia ni mak dia beli banyak tiket sebab nak menyumbang. Dia pon tanye la semua orang, sape nak pergi. Lydia ambik je la sebab nanti membazir pulak tiket tu hohoh.      Well, pagi tu kan HAT dan Lydia sangat la penat + ngantuk. Majlis ni pulak ada ucapan la which Lydia rasa sangat ii la ngantuk sampai nak tertidur kat dewan tu hahah. Lydia makan sikit je sebab dah malam and ngantuk sangat tak ada mood nak makan (tapi makanan habis sebab ada diantara ahli meja Lydia tu yang kelaparan).  Ada persembahan nyanyian. Best tapi tulah, ngantuk da hahah. Balik tu terus naik atas katil terus tertidur huhuh.
Best je makan malam amal tu. Hope sekolah cukup duit untuk beli van ☺️.  Bye.

Karnival Mahabbah

Minggu persiapan Hari Asrama Terbuka (HAT) tahun ni lagi syok dari tahun lepas maybe sebab tahun ni campur dengan form 3 which 1 tahun je beza (tahun lepas ketua dorm f4 and kami baru f1 so takut ii la jugak heheh). Penat jugak sebab 10 Mac ada pertandingan tarian. 8, 9, 12 Mac pulak exam. Lydia rasa bersalah dekat ahli dorm sebab Lydia selalu pergi latihan menari instead of hias dorm sama-sama. Malam before HAT tu baru Lydia betul ii free untuk tolong.  Lydia, Iffah and Amani jadi presenter dorm. Ini first time Lydia jadi presenter (Amani dah ada experience sebab tahun lepas dia jadi presenter dorm jugak). Masa rehat waktu latihan tarian Lydia ada pergi i-Smart, buat research tentang France’s culture. Tajuk culture tu sendiri dah besar. Makanan, pakaian, festival, produk, dance lagi.             Malam before HAT tu jugak Lydia, Amani dengan Kak Asmak paling lambat tidur (kutt la). Kak Asmak sebab nak sambung hias dorm. Amani pun sama + bincang pasal presentation esoknya. Lydia x boleh …

Lawatan SMK Dato Haji Samad Said, Terengganu

Image
Jumaat, 2 Mac 2018
Seramai hampir 20 orang guru dari SMK Dato Hj Samad Said, Terengganu buat lawatan ke Integomb. Tujuan mereka adalah untuk melihat PdPc Abad 21. 
Okey, ada persembahan garage band. Diorang masuk kelas Lydia which tengah belajar subjek komsas, BM. Tiba-tiba cikgu Mastura panggil Lydia untuk mendeklamasikan sajak. Lydia dah la tak ready huhuh. Gementar habis masa kat depan. Lydia pun bersajak dengan gaya ala kadar je (tak ada gaya sangat sebab tak well-prepared huhuh).




Apa yang Lydia dapat kat sini kita kena sentiasa prepare and sedia ok (lagi-lagi tima kelas BM and belajar komsas hahah)  Ok, bye.