Thursday, 16 February 2017

Majlis graduasi SK SKI 2016

MAJLIS GRADUASI SK SKI 2016

Masa: 7:15 - 12:30
Tarikh; 5 November 2016
Tempat; Hotel Aliya, Klang

Lydia datang sekolah pukul 6:30 sebab nak mekap bagai sebab Lydia masuk menari..💃🏻 Lydia pakai baju kebaya datang sekolah. Lydia ada dapat Anugerah Khas.. Anugerah 'The Last Strike' dan Anugerah Permata Terbilang✨ 

Graduasi buat dekat Aliya Hotel kooBallroom.. Pentas nya kecil je. 
Mula-mula ucapan dari guru besar. Lepstu persembahan daripada kumpulan Millenium Gen; lagu polis evo.. Lepastu ambil sijil. Lepas dah ambil sijil semua, Lydia kena keluar dari 'ballroom'; bersiap nak menari tarian 'Anekaragam'. Nama kumpulannya 'The Dancing Stars'. 

Yang anugerah khas tu, ada tiga orang dapat anugerah The Last Trike; Lydia, Ainin, Bismi.
Anugerah Permata Terbilang tu pulak, Lydia seorang je yang dapat.. Ustaz Khairul kata, anugerah tu merupakan anugerah yang paling berprestij . Nmapaknya, kalau UPSR Lydia dapat 6A, Lydia ada harapan nak jadi tokoh murid.👍🏻

Lepastu makan-makan and then balik naik bas. Kalau selalu Lydia rasa macam satu hari tu lambat sangat, kalini Lydia rasa kejap sangat..


Lydia rasa hari graduasi ni lah hari yg paling bermakna dalam hidup Lydia (2016). Lepasni dah tak ada dah hari macam ni... Sedih pula rasa,,,,,,

#ifurcanturnbacktime
#missing2016
#skskimylove
#sys 😭

😩😖😭🙁😕 rindulah!!!!!!!

K,bye... huhuhu

Wednesday, 7 December 2016

Temuduga di Sekolah Menengah Agama Majlis Agama Islam Wilayah Persekutuan (SMA-MAIWP), Cheras

3 December 2016 - Sabtu


Lydia pergi interview di Sekolah Menengah Agama Majlis Agama Islam Wilayah Persekutuan (SMA-MAIWP), Cheras. Yang Lydia tahu, tu sekolah bahasa arab. Lydia pergi dengan emak, sampai dalam pukul 8:35 pagi. Interview mula pukul 9. Lydia tak adalah nervous sangat. Tapi, ye la... sapa la yang tak nervous nak interview. Masa sampai tu dah ramai murid beratur untuk masuk ke dewan. Semua bawak folder dengan sijil2 masing-masing. Murid² kena berkumpul di dewan sebelum dibawa ke bilik interview. kat dewan tu kena duduk mengikut bilik interview masing-masing. 






Lydia bilik 20 giliran ke 7. Lepastu ada abang tu bawak pergi bilik interview. Semua kene tunggu giliran dekat luar kelas. Interview dalam kelas. Ada dua meja, depan n blakang. depan tu untuk bilik no 19. yang at blakang tu untuk bilik 20. Senyap je kat dalam tu. Masa tengah tunggu giliran, ada abang tu dia bagitau tips nak interview ni.. Senyum, mesra, jangan terlalu tertekan. buat macam biasa je... Sebab kalau mesra dan mudah bergaul, abg tu kata nnti dapat markah lebih. Lagi satu, abang tu kata kena yakin. Barulah namapak usaha nak masuk sekolah ni. 

Lepastu, ustazah tu pun panggil Lydia masuk.. Dia ada tanya soalan dalam bahasa bahasa arab., Lydia jawab yang Lydia faham laa.. Lagi satu, Ustazahnya sebut perkataan, Lydia tulis perkataannya dalam jawi. Lydia ada kena baca satu ayat quran, lepastu keluarkan tajwidnya.. 

Sekolah tu ada lif tau... Dahla besar, tinggi dan cantik pulak tu. Kalau dapat la kan masuk sekolah tu, mesti best.. Emak kata sekolah ni utk orang KL jek dan org luar KL cuma ada quota 10%. Takpe lah, dapat pengalaman pergi temuduga pun OK je ..


Monday, 5 December 2016

Kem cuti sekolah di MRSM Ulul Albab Sungai Besar.

Hari terakhir sekolah haritu, Lydia pergi kem kat MRSM Sungai Besar. Lydia sampai sana dalam pukul 2 ke 3 lebih untuk daftar. Lydia berkenalan dengan Insyirah dan Raudhah kat dewan besar. Pukul 4.30 baru mula taklimat untuk ibu-bapa. Selesai taklimat tu semua pergi surau. Lepas solat asar, ibu bapa pun balik.
Para peserta sambung ke dewan untuk mendengar peraturan kat MRSM tu, dorm, dewan makan, aktiviti.. Semua orang kemudian dibahagikan untuk dorm masing-masing. Lydia dapat bilik Puteri 2. Semua sekali ada 8 orang. Lydia, Huda, Afrin, Nurin, Jasmin, Alia, Aafreen dan Mimi.
Selepas mandi dan berkemas, semua peserta pergi ke surau untuk solat. Lepastu pergi dewan untuk 'Ice Breaking'. Setiap kumpulan ada kakak atau abang facilitator masing-masing. Lydia kumpulan 9, dengan akak Adriana. Kumpulan Lydia ada 11 orang, tapi Lydia sorang je darjah 6.. Semua orang pun berkenal-kenalan.


Cabaran pertama kitorang adalah buat nama kumpulan dengan cheers. Kitorang kena bina istana harapan yang menarik dan stabil menggunakan 30 batang penyedut minuman. 5 orang buat nama kumpulan dan 6 orang lagi buat istana harapan. Lydia kena buat istana harapan. Agak susah time first-first tu sebab tak berapa kenal sangat dan susah skit nak kerjasama tapi lepastu dah boleh move on walaupun ada skit gaduh. Alhamdulillah... Dapat la nama kumpulan dan siap jugak istana harapan kitorang. Time nak pilih nama kumpulan tu ada 3 idea. The Nine Group, Monster Truck dan Al-Fateh. Akhirnya, semua orang setuju dengan nama kumpulan Al-Fateh.

                                                              < ISTANA HARAPAN KU >

Lepas dah siap semua tu, kitorang pergi solat isyak. Lepas solat kitorang masuk dorm untuk tidur. Malam tu, bilik Puteri 2 rasanya yang paling bising sampai la ada akak fesi datang lepastu cakap "kalau akak dengar bunyi bising lagi, satu bilik ni kena tidur luar." Lepas akak keluar je kitorang belum tidur lagi sampai la pukul 12:30 p.m. baru semua lena.

Pagi tu Lydia bangun awal, pukul 3:50 dah bangun dah.✌ Lepastu pergi mandi, bersiap untuk pergi surau, qiamulail. Lepas solat subuh, pergi sarapan. Lepas sarapan, kami berkumpul untuk bersenam.
Kitorang pergi pusing satu sekolah. Serius penat. Lepastu solat sunat dhuha. Lepas solat semua orang kena tidur tengah hari. Setengah jam. Lepas solat zuhur kitorang pergi makan tengah hari dan dengar ceramah. Lepas ceramah kitorang solat asar lepastu ada aktiviti X-Plore Race. Setiap check point ada cabaran. Kalau tak lepas, kena denda. Ada akak fesi yang bagi chance kat kitorang tapi ada yang tak. Kalau quiz pasal Al-Quran, Lydia akan tanya akid atau haziq kalau Lydia tak tau. Diorang tu dah darjah 5.. Lepastu balik mandi.. Bersiap untuk solat maghrib.

Malam tu kan the last night, so kitorang satu dorm ; Puteri 2 nak buat party skit. Tapi, pukul 10:45 tu semua orang kena keluar dari bilik sbb akak facilitators nak jumpa. Malam tu kitorang tidur awal, pukul 11:30 dah tidur. Pagi tu kitorang bangun lambat...! Pukul 4:50 baru bangun.. Dah nak kena berebut bilik air. Pagi tu tak sempat qiamulail. Pergi surau terus solat subuh...


Kitorang ada X-Plore Race lagi. Kali ni kena tulis pengajaran dekat setiap checkpoint.
Selesai Explorace, semua berkumpul di surau sebelum balik ke dorm untuk berkemas barang dan bersiap untuk balik ke rumah. Kami berkumpul kat dewan untuk majlis penutup. Kitorang kena nyanyi lagu tema Ulul Albab. Lepastu ada tayangan slide. Lepas dah ambik sijil dan bergambar, semua peserta pergi dewan makan dan balik dengan ibu bapa....

Lydia rasa seronok dekat kem tu.. Dekat asrama pun Lydia rasa seronok dan kalau ada peluang, Lydia nak pergi lagi..


Friday, 18 November 2016

Keputusan UPSR dan PSRA Lydia

Keputusan UPSR dah keluar. Pukul 10. Lydia rasa takut sangat time nak ambik result UPSR. Paling takut skali bila nampak cikgu semua cam tak happy je. Lydia target 6A, tapi firasat Lydia mengatakan Lydia dapat 5A 1B. Dan Lydia rasa B tu ialah antara sains atau bm penulisan...

Waktu pukul 10 kat dewan sekolah semua orang dah berdebar sangat. Lydia kata kat diorang; chill la.. Tapi dalam hati ni..😥 Lepas tu guru besar masuk dewan. Guru besar pun umumkan la keputusan UPSR...

Ada 1 orang dapat 6A. 5A 1B pulak ada 3 orang...

Guru besar kata kuantiti sekolah menaik, tapi kualiti menurun. Ramai dapat lulus tapi tak ramai dapat 6A. Waktu Lydia nampak je bilangan orang yang dapat 6A, Lydia terus rasa nak nangis. Air mata Lydia dah nak menitis dah tapi Lydia tahan jugak. Sampai je guru besar cakap orang yang dapat 6A tu, Lydia dah tak boleh tahan lagi dah. Lydia terus je menangis. 😭 Lydia cuma dapat 5A 1B... Lydia rasa bersalah kat cikgu Norhayati sebab yang B tu ialah bm penulisan. Ainin dapat 6A. Lagipun haritu kan hari jadi dia. Memang rezeki dia...🙍

Lepastu Lydia pergi la jumpa Cikgu Norhayati Kornain, Teacher Sarayah, Cikgu Azlin dengan Cikgu Norhayati Rashid. Lepastu terus balik.



Bagi yang dapat 6A, 5A, 4A dengan 3A tu ada harapan masuk asrama. So, wadihah boleh la masuk asrama sebab dia sapat 4A 2B.😊

Lydia dah chill dah..
Lydia dah boleh terima la 5A 1B tu. Lagipun, UPSR ni kan baru permulaan. Nanti ada PT3 lagi, SPM lagi, A Level lagi...

PSRA Lydia dapat MUMTAZ. Ada 7 orang semuanya. Itu memang Lydia punya firasat pun kata camtu. MUMTAZ. Memang Alhamdulilah sangat². Satu²nya keputusan yang Lydia cuba nak dapatkan tapi belum pernah dapat, akhirnya... Alhamdulilah...😄

Saturday, 15 October 2016

Berkunjung ke rumah Teacher Sara'yah

Semalam, budak kelas 6 Amanah pergi rumah teacher., tapi tak semua. Teacher ada buat makan². Ada mi sup, roti jala ngan kari, ada sosej, mushroom soup mgan coklat..
Mak Aniq ada bagi kek coklat., atas dia ada gula² dengan kitkat.
Kek nya wadihah potong kan., Cikgu Razak suruh. Hehehe...
Lepas makan tuh, Lydia ngan wadihah duk kat sofa jap. Lepastu wadihah ahak gi taman kat depan rumah ammar tu. Kitorang main buaian. Lydia dengan Erin lawan sape lagi tinggi., Lydia menang! Lepastu lawan ngan Iqrish., tak tau pulak Iqrish gayat... (sorry, Iqrish) Hahaha...
Time tengah syok main, Wadihah balik. Mak dia ambik.. So, Lydia main la dengan Iqrish dan Erin. Kitorang main gelongsor, main buaian.. (maklumlah, kanak² ribena)
Tak lama lepastu, Iqrish ngan Erin pown balik.. Diorang balik naik kereta sama.. Time diorang balik tu la., bapak datang. So, tak de la tak ada kawan..
Apapun, thanks teacher sbb jemput kitorang datang rumah..

See you guys soon....

~lydiahusna~

Sajak bulan kemerdekaan

Hari tu ada pertandingan mendeklamasi sajak sempena bulan kemerdekaan.. Ada 8 orang peserta., Lydia, Sofia, Johan, Izzyan, Aliff Najmi, Sarah, farisha. Lagi sorang lydia tak ingat..
Lydia hafal sajak Lydia... Izzyan hafal skit jer.,
Sajak Lydia pendek (sangat) jer.,

Setiap kali tibamu Ogos, 
Mengerling monumen yang lusuh dan tugu berdarah.,
Dalam matang akal fikir,
Semangat dan kudrat masih berbaki., 
Merisik khabar pejuang yang jauh..
Dalam lipatan darmawisata merdeka.,
Mahalnya nostalgia.

Manis dan comelmu Ogos ini tiba jua,
Menyentak lolong makrifat membiak musim.,
Ceriteranya berderai, plotnya berkecai..
Mengirai skrip duga yang tak sudah.,
Atas aspal fatamorgana bumi bertuah.

Ogos yang sujud di kaki merdeka,
Tanggal 31 mu tidak pernah hilang.,
Meskipun termateri kenangan pahit,
Yang mahal dan cantik.

Hari ini mentari 31 Ogos memancar lagi,
Bersama gemersik angin di bumi bertuah.,
Mendewasakan ukhwah dan ummah.
Siap siaga warga berdaulat memahat sejarah., 
Dalam tamadun bangsa yang gah.

Terima kasih pejuang tanah merdeka.,
Terima kasih tanah airku, MALAYSIA!

(dari google)

Keputusannya.,
1. Lydia Husna
2. Harith Johan
3. Sara Wahida
Saguhati;
Izzyan dan x ingat..

Time sajak tu, mmg berdebar sangat.. Semua orang 'baca' lancar ngan intonasi dia.. Tapi, alhamdulillah rezeki aku!


Btw., thanks kpd mak yang tolong carikan sajak for Lydia.. Terima kasih gak kat cikgu.. Terima kasih kat kawan kawan sbb tetap sokong Lydia..
Thank You..;-)

Hadiah nya;
Fail, buku nota, pensil box, pensil 2 batang, pemadam, pembaris, pengasah pensel, pen 4 warna, pen biru..

Tu je la rasanya..

I hope everyone can recite poem .. Inshaallah..

~lydiahusna~


Saturday, 8 October 2016

2016

UPSR is over.. Dah tak ada kerja rumah yang bertimbun dalam beg. Best mmg best, tapi.. Lydia suka buat kerja matematik yang cikgu Norhayati Rashid bagi.. Kalau time sebelum UPSR, punyalah sume orang merungut kerja banyak sangat.. Tapi, bila dah tak ada kerja.. nak ada kerja plak.. Haha.. Lydia la tuh. Itulah murid.
Time UPSR tu, soalannya tak ada susah sangat.. Cuma, biasalah.. takkan soalannya senang sangat kan? Ada lah jugak soalan soalan KBAT.. Alhamdulillah, Lydia dapat jawab. Just believe in yourself, Lydia..
Inshaallah! 6A UPSR..
Time percubaan UPSR yang pertama, Lydia dapat 5A1B.. Tapi, percubaan yang kedua, Lydia dapat 6A!! Bukan nak berlagak, okay.. Apapun sekarang ni, kena tawakkal.. Banyakkan doa..

PSRA pun dah habis.. Lydia dah buat yang terbaik dalam PSRA.. Tinggal berharap pada yang satu. PSRA.. Lydia target pelajaran selain 'jawi,imlak,khat', Lydia dapat 90% dan ke atas.. Amiin..... Kalau pra percubaan dengan percubaan PSRA Lydia dapat Jaid Jidan, tak mustahil Lydia dapat Mumtaz dalam PSRA yang sebenar..
Sebelum ni, Wadihah pernah dapat Mumtaz.. Time tu peperuksaan Pra Percubaan PSRA.. Dalam percubaan sebenar, dia dapat Jaid Jidan cam Lydia.  Sekurang-kurangnya, dia dah pernah dapat Mumtaz.. :'( Hmmm..... Tak per la.. Lagipun, waktu peperiksaan PSRA Lydia dapat jawab soalan dia..
Inshaallah.. Mumtaz dunia akhirat!

Btw.. Thanks for my beloved teacher and also my friend..

Pjam celik pejam celik je, dah tinggal berapa minggu je lagi untuk kita semua berpisah.. huh.. nasib ada grup wasap.
Ntah bila lagi boleh bertemu.. (ayat tak leh bla..:-( :-P )

It's enough for now.. I want to sleep.. Nite.

8 August 2016
I'll miss you SKSKI.!!!