Saturday, 18 November 2017

SBPI Gombak (Integomb)

Hasil carian imej untuk kalang cekal integomb 2017
           
               Alhamdulillah , dah masuk tahun 2017. Tahun ni Lydia masuk tingkatan satu. Lydia masuk Sekolah Berasrama Penuh Integrasi Gombak ( Integomb ). Actually, Lydia tak pergi interview sini pon. Tapi memang pilihan pertama masa apply SBP. Alhamdulillah dapat. Lydia rasa teruja sangat bila dapat tahu yang Lydia dapat masuk sekolah berasrama. ramai kata, susah nak masuk sebab tu bila da dapat memang tak la Lydia nak tolak kan? ☺ Mak ada tunjuk baju korporat Integomb. Bertambah Lydia punya excited sebab baju korporat dia warna purple heheh...✌ At the same time Lydia dpt juga tawaran ke SMA MAIWP yg Lydia pegi interview tu.. tapi offer SBPI sampai dulu jadi Lydia accept SBPI.
             
4 January 2017, satu family Lydia dengan nenek ngan atuk sekali ikut bertolak dari rumah pergi Integomb. Masa dalam perjalanan, atuk pun bagi pesanan ii ringkas. Huhuh rasa sedih pulak nak duduk asrama. Lepas da sembang ii, kami tertidur.  Sampai ii je terus turun kene register. Lydia serius excited sebab tak sabar nak tengok dorm. Tapi before tu kene dengar taklimat dari pengetua dulu. Masa tengah beratur nak daftar tu, ada sorang akak f2 ni. Nama dia Kak Azra. Well, dia jadi kakak angkat Lydia. Hahah, dia cantik .

Kitorang pon kenal ii la sikit. ( nampak sangat Lydia awkward time tuh heheh ). After register depan Dewan Seri Gemilang, kene register untuk kelas, rumah sukan and dorm pulak. Lydia kelas 1 Ibnu Nafis, rumah sukan, Biru Nilam. Lepastu Lydia as murid kene duduk depan while parents semua duduk belakang. Lucky for me, Lydia duduk depan sekali sebelah Suraya ( orang pertama yang saia kenal fuh ). Lydia selesa je cakap ngan Suraya tu. Dia tinggi sampai Lydia rasa macam "asal aku pendek sangat ni huhuh".
           
Lepas dengar taklimat dari pengetua, kami ( form 1 ) kene naik atas pentas, baca ikrar. lepas tu baru boleh pergi dorm. Bapak tolong Lydia angkat beg ii dan baldi pergi aspuri. Lydia masuk dorm Sejahtera 6. Dalam dorm tu ada katil double decker , ada 15 orang ahli dorm. Hari first semua form 1 tak ada apa apa aktiviti. Asar tu after mak ngan yang lain hantar naik dorm, mereka pun balik. Malam tu cikgu Fuad cakap la pasal orientation la apa la.
         
 Esoknya, kitorang kene round satu sekolah sebab nak tengok kelas. Integomb ni dulu guna sistem SBC . Maksudnya, murid sendiri kene bergerak dari satu kelas ke kelas yang lain. So, sekolah ni pun ada banyak kelas. Lydia sampai tak ingat kelas Bahasa Melayu kat mana, kelas Matematik,  Geografi, dan lain ii. Tapi sekarang guna sistem HC ( Home Classroom ) - macam biasa .

Tapak perhimpunan Integomb ni nama dia Kalang Cekal. Fuh, cantik jgk.

Imej yang berkaitan

Ada satu lagi tempat yang membuatkan Integomb ni best adalah I-Smart. Ada tablet kat dinding. Tapi, I-Smart ni tak ada speaker. Digunakan untuk cari maklumat time belajar.

Integomb sekolah integrasi. Jadi, Bahasa Arab tu wajib ambik. Ada 3 pilihan untuk subjek bahasa asing; Jepun, Cina, dan Jerman. Lydia ambik bahasa Jepun. Susah atau tak? Based on diri sendiri la. Kalau faham konsep, senang la heheh. Pilihan untuk muzik dengan seni pun ada. Saya ambik muzik. Best. Boleh main gamelan, angklung, gitar, dan banyak lagi.

Form 1 tahun ni ada 4 kelas. Al-Biruni(1 AB), Al-Farabi(1 AF), Ibnu Nafis(1 IN) dan Ibnu Sina(1 IS). AB dan AF aliran ASK [Asas Sains Komputer] sementara kelas IN dan IS aliran RBT [Reka Bentuk dan Teknologi].
           
Kami orientasi selama 1 bulan. Banyak aktiviti yang dijalankan. Orientasi prs yang handle. Senamrobik laa,, boria dll. Masa tu kan tak kenal lagi, jadi semua orang undi je la sesiapa untuk jadi ketua batch dan penolong ketua batch.
           
tu je la rasanya k la,, kepada yang membaca, boleh la apply masuk Integomb. Mana tau dapat kan. Goodluck !

Nak tau cerita Lydia masa orientasi?  Inshaallah Lydia akan post nanti. Byee...😄💕


Thursday, 16 February 2017

Majlis graduasi SK SKI 2016

MAJLIS GRADUASI SK SKI 2016

Masa: 7:15 - 12:30
Tarikh; 5 November 2016
Tempat; Hotel Aliya, Klang

Lydia datang sekolah pukul 6:30 sebab nak mekap bagai sebab Lydia masuk menari..💃🏻 Lydia pakai baju kebaya datang sekolah. Lydia ada dapat Anugerah Khas.. Anugerah 'The Last Strike' dan Anugerah Permata Terbilang✨ 

Graduasi buat dekat Aliya Hotel kooBallroom.. Pentas nya kecil je. 
Mula-mula ucapan dari guru besar. Lepstu persembahan daripada kumpulan Millenium Gen; lagu polis evo.. Lepastu ambil sijil. Lepas dah ambil sijil semua, Lydia kena keluar dari 'ballroom'; bersiap nak menari tarian 'Anekaragam'. Nama kumpulannya 'The Dancing Stars'. 

Yang anugerah khas tu, ada tiga orang dapat anugerah The Last Trike; Lydia, Ainin, Bismi.
Anugerah Permata Terbilang tu pulak, Lydia seorang je yang dapat.. Ustaz Khairul kata, anugerah tu merupakan anugerah yang paling berprestij . Nmapaknya, kalau UPSR Lydia dapat 6A, Lydia ada harapan nak jadi tokoh murid.👍🏻

Lepastu makan-makan and then balik naik bas. Kalau selalu Lydia rasa macam satu hari tu lambat sangat, kalini Lydia rasa kejap sangat..


Lydia rasa hari graduasi ni lah hari yg paling bermakna dalam hidup Lydia (2016). Lepasni dah tak ada dah hari macam ni... Sedih pula rasa,,,,,,

#ifurcanturnbacktime
#missing2016
#skskimylove
#sys 😭

😩😖😭🙁😕 rindulah!!!!!!!

K,bye... huhuhu

Wednesday, 7 December 2016

Temuduga di Sekolah Menengah Agama Majlis Agama Islam Wilayah Persekutuan (SMA-MAIWP), Cheras

3 December 2016 - Sabtu


Lydia pergi interview di Sekolah Menengah Agama Majlis Agama Islam Wilayah Persekutuan (SMA-MAIWP), Cheras. Yang Lydia tahu, tu sekolah bahasa arab. Lydia pergi dengan emak, sampai dalam pukul 8:35 pagi. Interview mula pukul 9. Lydia tak adalah nervous sangat. Tapi, ye la... sapa la yang tak nervous nak interview. Masa sampai tu dah ramai murid beratur untuk masuk ke dewan. Semua bawak folder dengan sijil2 masing-masing. Murid² kena berkumpul di dewan sebelum dibawa ke bilik interview. kat dewan tu kena duduk mengikut bilik interview masing-masing. 






Lydia bilik 20 giliran ke 7. Lepastu ada abang tu bawak pergi bilik interview. Semua kene tunggu giliran dekat luar kelas. Interview dalam kelas. Ada dua meja, depan n blakang. depan tu untuk bilik no 19. yang at blakang tu untuk bilik 20. Senyap je kat dalam tu. Masa tengah tunggu giliran, ada abang tu dia bagitau tips nak interview ni.. Senyum, mesra, jangan terlalu tertekan. buat macam biasa je... Sebab kalau mesra dan mudah bergaul, abg tu kata nnti dapat markah lebih. Lagi satu, abang tu kata kena yakin. Barulah namapak usaha nak masuk sekolah ni. 

Lepastu, ustazah tu pun panggil Lydia masuk.. Dia ada tanya soalan dalam bahasa bahasa arab., Lydia jawab yang Lydia faham laa.. Lagi satu, Ustazahnya sebut perkataan, Lydia tulis perkataannya dalam jawi. Lydia ada kena baca satu ayat quran, lepastu keluarkan tajwidnya.. 

Sekolah tu ada lif tau... Dahla besar, tinggi dan cantik pulak tu. Kalau dapat la kan masuk sekolah tu, mesti best.. Emak kata sekolah ni utk orang KL jek dan org luar KL cuma ada quota 10%. Takpe lah, dapat pengalaman pergi temuduga pun OK je ..


Monday, 5 December 2016

Kem cuti sekolah di MRSM Ulul Albab Sungai Besar.

Hari terakhir sekolah haritu, Lydia pergi kem kat MRSM Sungai Besar. Lydia sampai sana dalam pukul 2 ke 3 lebih untuk daftar. Lydia berkenalan dengan Insyirah dan Raudhah kat dewan besar. Pukul 4.30 baru mula taklimat untuk ibu-bapa. Selesai taklimat tu semua pergi surau. Lepas solat asar, ibu bapa pun balik.
Para peserta sambung ke dewan untuk mendengar peraturan kat MRSM tu, dorm, dewan makan, aktiviti.. Semua orang kemudian dibahagikan untuk dorm masing-masing. Lydia dapat bilik Puteri 2. Semua sekali ada 8 orang. Lydia, Huda, Afrin, Nurin, Jasmin, Alia, Aafreen dan Mimi.
Selepas mandi dan berkemas, semua peserta pergi ke surau untuk solat. Lepastu pergi dewan untuk 'Ice Breaking'. Setiap kumpulan ada kakak atau abang facilitator masing-masing. Lydia kumpulan 9, dengan akak Adriana. Kumpulan Lydia ada 11 orang, tapi Lydia sorang je darjah 6.. Semua orang pun berkenal-kenalan.


Cabaran pertama kitorang adalah buat nama kumpulan dengan cheers. Kitorang kena bina istana harapan yang menarik dan stabil menggunakan 30 batang penyedut minuman. 5 orang buat nama kumpulan dan 6 orang lagi buat istana harapan. Lydia kena buat istana harapan. Agak susah time first-first tu sebab tak berapa kenal sangat dan susah skit nak kerjasama tapi lepastu dah boleh move on walaupun ada skit gaduh. Alhamdulillah... Dapat la nama kumpulan dan siap jugak istana harapan kitorang. Time nak pilih nama kumpulan tu ada 3 idea. The Nine Group, Monster Truck dan Al-Fateh. Akhirnya, semua orang setuju dengan nama kumpulan Al-Fateh.

                                                              < ISTANA HARAPAN KU >

Lepas dah siap semua tu, kitorang pergi solat isyak. Lepas solat kitorang masuk dorm untuk tidur. Malam tu, bilik Puteri 2 rasanya yang paling bising sampai la ada akak fesi datang lepastu cakap "kalau akak dengar bunyi bising lagi, satu bilik ni kena tidur luar." Lepas akak keluar je kitorang belum tidur lagi sampai la pukul 12:30 p.m. baru semua lena.

Pagi tu Lydia bangun awal, pukul 3:50 dah bangun dah.✌ Lepastu pergi mandi, bersiap untuk pergi surau, qiamulail. Lepas solat subuh, pergi sarapan. Lepas sarapan, kami berkumpul untuk bersenam.
Kitorang pergi pusing satu sekolah. Serius penat. Lepastu solat sunat dhuha. Lepas solat semua orang kena tidur tengah hari. Setengah jam. Lepas solat zuhur kitorang pergi makan tengah hari dan dengar ceramah. Lepas ceramah kitorang solat asar lepastu ada aktiviti X-Plore Race. Setiap check point ada cabaran. Kalau tak lepas, kena denda. Ada akak fesi yang bagi chance kat kitorang tapi ada yang tak. Kalau quiz pasal Al-Quran, Lydia akan tanya akid atau haziq kalau Lydia tak tau. Diorang tu dah darjah 5.. Lepastu balik mandi.. Bersiap untuk solat maghrib.

Malam tu kan the last night, so kitorang satu dorm ; Puteri 2 nak buat party skit. Tapi, pukul 10:45 tu semua orang kena keluar dari bilik sbb akak facilitators nak jumpa. Malam tu kitorang tidur awal, pukul 11:30 dah tidur. Pagi tu kitorang bangun lambat...! Pukul 4:50 baru bangun.. Dah nak kena berebut bilik air. Pagi tu tak sempat qiamulail. Pergi surau terus solat subuh...


Kitorang ada X-Plore Race lagi. Kali ni kena tulis pengajaran dekat setiap checkpoint.
Selesai Explorace, semua berkumpul di surau sebelum balik ke dorm untuk berkemas barang dan bersiap untuk balik ke rumah. Kami berkumpul kat dewan untuk majlis penutup. Kitorang kena nyanyi lagu tema Ulul Albab. Lepastu ada tayangan slide. Lepas dah ambik sijil dan bergambar, semua peserta pergi dewan makan dan balik dengan ibu bapa....

Lydia rasa seronok dekat kem tu.. Dekat asrama pun Lydia rasa seronok dan kalau ada peluang, Lydia nak pergi lagi..


Friday, 18 November 2016

Keputusan UPSR dan PSRA Lydia

Keputusan UPSR dah keluar. Pukul 10. Lydia rasa takut sangat time nak ambik result UPSR. Paling takut skali bila nampak cikgu semua cam tak happy je. Lydia target 6A, tapi firasat Lydia mengatakan Lydia dapat 5A 1B. Dan Lydia rasa B tu ialah antara sains atau bm penulisan...

Waktu pukul 10 kat dewan sekolah semua orang dah berdebar sangat. Lydia kata kat diorang; chill la.. Tapi dalam hati ni..😥 Lepas tu guru besar masuk dewan. Guru besar pun umumkan la keputusan UPSR...

Ada 1 orang dapat 6A. 5A 1B pulak ada 3 orang...

Guru besar kata kuantiti sekolah menaik, tapi kualiti menurun. Ramai dapat lulus tapi tak ramai dapat 6A. Waktu Lydia nampak je bilangan orang yang dapat 6A, Lydia terus rasa nak nangis. Air mata Lydia dah nak menitis dah tapi Lydia tahan jugak. Sampai je guru besar cakap orang yang dapat 6A tu, Lydia dah tak boleh tahan lagi dah. Lydia terus je menangis. 😭 Lydia cuma dapat 5A 1B... Lydia rasa bersalah kat cikgu Norhayati sebab yang B tu ialah bm penulisan. Ainin dapat 6A. Lagipun haritu kan hari jadi dia. Memang rezeki dia...🙍

Lepastu Lydia pergi la jumpa Cikgu Norhayati Kornain, Teacher Sarayah, Cikgu Azlin dengan Cikgu Norhayati Rashid. Lepastu terus balik.



Bagi yang dapat 6A, 5A, 4A dengan 3A tu ada harapan masuk asrama. So, wadihah boleh la masuk asrama sebab dia sapat 4A 2B.😊

Lydia dah chill dah..
Lydia dah boleh terima la 5A 1B tu. Lagipun, UPSR ni kan baru permulaan. Nanti ada PT3 lagi, SPM lagi, A Level lagi...

PSRA Lydia dapat MUMTAZ. Ada 7 orang semuanya. Itu memang Lydia punya firasat pun kata camtu. MUMTAZ. Memang Alhamdulilah sangat². Satu²nya keputusan yang Lydia cuba nak dapatkan tapi belum pernah dapat, akhirnya... Alhamdulilah...😄

Saturday, 15 October 2016

Berkunjung ke rumah Teacher Sara'yah

Semalam, budak kelas 6 Amanah pergi rumah teacher., tapi tak semua. Teacher ada buat makan². Ada mi sup, roti jala ngan kari, ada sosej, mushroom soup mgan coklat..
Mak Aniq ada bagi kek coklat., atas dia ada gula² dengan kitkat.
Kek nya wadihah potong kan., Cikgu Razak suruh. Hehehe...
Lepas makan tuh, Lydia ngan wadihah duk kat sofa jap. Lepastu wadihah ahak gi taman kat depan rumah ammar tu. Kitorang main buaian. Lydia dengan Erin lawan sape lagi tinggi., Lydia menang! Lepastu lawan ngan Iqrish., tak tau pulak Iqrish gayat... (sorry, Iqrish) Hahaha...
Time tengah syok main, Wadihah balik. Mak dia ambik.. So, Lydia main la dengan Iqrish dan Erin. Kitorang main gelongsor, main buaian.. (maklumlah, kanak² ribena)
Tak lama lepastu, Iqrish ngan Erin pown balik.. Diorang balik naik kereta sama.. Time diorang balik tu la., bapak datang. So, tak de la tak ada kawan..
Apapun, thanks teacher sbb jemput kitorang datang rumah..

See you guys soon....

~lydiahusna~

Sajak bulan kemerdekaan

Hari tu ada pertandingan mendeklamasi sajak sempena bulan kemerdekaan.. Ada 8 orang peserta., Lydia, Sofia, Johan, Izzyan, Aliff Najmi, Sarah, farisha. Lagi sorang lydia tak ingat..
Lydia hafal sajak Lydia... Izzyan hafal skit jer.,
Sajak Lydia pendek (sangat) jer.,

Setiap kali tibamu Ogos, 
Mengerling monumen yang lusuh dan tugu berdarah.,
Dalam matang akal fikir,
Semangat dan kudrat masih berbaki., 
Merisik khabar pejuang yang jauh..
Dalam lipatan darmawisata merdeka.,
Mahalnya nostalgia.

Manis dan comelmu Ogos ini tiba jua,
Menyentak lolong makrifat membiak musim.,
Ceriteranya berderai, plotnya berkecai..
Mengirai skrip duga yang tak sudah.,
Atas aspal fatamorgana bumi bertuah.

Ogos yang sujud di kaki merdeka,
Tanggal 31 mu tidak pernah hilang.,
Meskipun termateri kenangan pahit,
Yang mahal dan cantik.

Hari ini mentari 31 Ogos memancar lagi,
Bersama gemersik angin di bumi bertuah.,
Mendewasakan ukhwah dan ummah.
Siap siaga warga berdaulat memahat sejarah., 
Dalam tamadun bangsa yang gah.

Terima kasih pejuang tanah merdeka.,
Terima kasih tanah airku, MALAYSIA!

(dari google)

Keputusannya.,
1. Lydia Husna
2. Harith Johan
3. Sara Wahida
Saguhati;
Izzyan dan x ingat..

Time sajak tu, mmg berdebar sangat.. Semua orang 'baca' lancar ngan intonasi dia.. Tapi, alhamdulillah rezeki aku!


Btw., thanks kpd mak yang tolong carikan sajak for Lydia.. Terima kasih gak kat cikgu.. Terima kasih kat kawan kawan sbb tetap sokong Lydia..
Thank You..;-)

Hadiah nya;
Fail, buku nota, pensil box, pensil 2 batang, pemadam, pembaris, pengasah pensel, pen 4 warna, pen biru..

Tu je la rasanya..

I hope everyone can recite poem .. Inshaallah..

~lydiahusna~